Et kviklån er kort og godt et lån eller snarere kredit, som du får udbetalt meget hurtigt efter ansøgning. Et kviklån kan derfor friste mange og virke som nemme penge. Kviklån har, i forhold til hvis du låner penge i banken, høje renter. Du skal derfor altid læse det med småt, når du låner penge. Overvej altid om det er det værd, inden du skriver under.

Lån eller kredit

Officielt bruges udtrykket lån udelukkende om lån med et gældsbrev. Lån er altså nogle man tager for at købe et hus eller en bil. Få mennesker ville kunne have hus og bil, hvis ikke de kunne låne. Disse lån kaldes sunde lån, fordi du har noget af værdi for lånet, henholdsvis bilen og huset. Du ejer noget for dine lånte penge, som banken har sikkerhed i.

Kviklån er derfor et misvisende navn, da det mere er en form af kredit. Kredit er penge, du får uden et decideret køb af værdi. Dette er kassekreditter og bevilget overtræk. Disse lån kaldes usunde lån og har naturligt en højere rente, idet banken ikke har noget af værdi som sikkerhed for lånet.

Sådan fungerer kviklån

Du kan ansøge om et kviklån online igennem internetbanker og finansielle virksomheder. Oftest går der få minutter, fra du sender din ansøgning af sted, til du bliver godkendt og har pengene på din konto. Disse lånegivere har ingen sikkerhed i dit lån, og derfor er renterne meget høje. Hvis du tager et kviklån, kan du altid se renten på dit lån og dermed, hvad du ender ud med at betale for at låne et par tusind kroner til weekenden.

Renterne på et kviklån

Det gælder især for kviklån at finde det med laveste renter. Det bedste kviklån er det billigste, det med mindst renter. Dette er, fordi du selvfølgelig ønsker at betale så lidt så muligt over det lånte beløb tilbage. Ved kviklån oplyses der altid ÅOP, dette er lovpligtigt. ÅOP står for årlig omkostning i procent. Den ligger på mellem 800 og 1200 % for de fleste kviklån. Når du tager et kviklån, får du oftest oplyst, hvad dit samlede tilbagebetalingsbeløb bliver.

Eksempel på kviklån

Alt dette tekniske omkring lån, kredit og renter kan være meget forvirrende. Heldigvis bliver du oplyst, hvad du ender med at betale tilbage ved dine lån. Her følger et eksempel: Du tager et kviklån hos en internetbank. Lånets ÅOP er 816 %. Du låner 10.000 kroner til en weekendtur med kæresten, nye møbler eller noget andet impulsivt. De 10.000 kroner skal betales tilbage over 12 måneder. På grund af den høje rente vil du efter de 12 måneder have betalt over 23.000 kroner tilbage. Dette er blot ét eksempel, der kan findes dyrere og måske billigere kviklån. Eksemplet er blot for at understrege vigtigheden i at læse alt det med småt, inden du låner. Så du er klar over lånets forudsætninger og får ingen grimme overraskelser oplevelser.

Fordele og ulemper ved kviklån

Fordelene ved et kviklån er, at du hurtigt og nemt får penge ind på din konto. Du skal ikke stille noget i sikkerhed for dit lån. Du skal heller ikke forklare, hvad du skal bruge pengene på. Du kan altså låne penge til, hvad end du ønsker, uden at du skal forklare dig.

Hvis du låner i din bank, skal du gøre rede for, hvad du skal bruge lånet til, og at det er noget af værdi. Din bank vil have sikkerhed i lånet, så hvis du låner til en bil eller et hus og ikke betaler tilbage, kan banken indhente sine penge gennem bilen eller huset.

Ulemperne er udover de høje renter, at det er en kortsigtet løsning som frister til dumme og impulsive køb. Derudover bliver mange fanget i gæld på grund af kviklån.

Sådan fortryder du dit kviklån

Du har 14 dages fortrydelsesret, når du tager et kviklån. Dette betyder, at du kan fortryde lånet inden for 14 dage efter den dag, du tog lånet. Du skal blot henvende dig inden de 14 dage for at gøre brug af din fortrydelsesret. Dernæst har du 30 dage til at betale det lånte beløb tilbage og de eventuelle få renter, som er kommet i den tid, du har haft pengene.