Alt du bør vide om kreditlån

Alle kan stå og mangle nogle ekstra kroner på kontoen, men hvilke muligheder har du egentligt? En af dine muligheder er at tage et kreditlån. Her bliver du klogere på denne type af lån, samt hvad du bør være opmærksom på, når du låner penge.

Hvad er et kreditlån?

Et kreditlån er et beløb af lille til mellemstor størrelse. Typisk er der tale om beløb i størrelsesordenen 3000 – 50.000 kroner. Det kaldes også en kassekredit, og sådan en er du måske stødt på hos din egen bank. Du kan dog tage et kreditlån hos både banker og private lånydere.

Hvor kreditlånet adskiller sig fra mange af de andre hurtige lån er, at dette lån bygger på en stor tillid. Det betyder med andre ord, at din lånudbyder har stor tiltro til, at du kan tilbagebetale pengene – Og betale dem til tiden. Derfor er ydelsen på kreditlån ofte højere, hvilket vil sige, at du skal betale et større beløb tilbage hver måned. Det afhænger af størrelsen på dit samlede løn.

Hvis du tager et kreditlån i banken, skal du stille en række økonomiske sikkerhedsforanstaltninger for din bank. Med andre ord skal din kreditværdighed være høj. Det er ikke alle danskere, der kan leve op til dette. Derfor er en række private lånudbydere begyndt at tilbyde kreditlån, som du kan tage, uanset din økonomiske status generelt i livet.

Sådan gør du

Hvis du ønsker at tage et kreditlån, er processen ikke meget anderledes end andre former for hurtige lån. Først og fremmest skal du finde en låneudbyder, der tilbyder det beløb, du står og mangler. Her kan det godt betale sig at lave sit forarbejde grundigt, for der er stor forskel på de forskellige udbydere. Nogle har mere overkommelige krav end andre.

Desuden skal du være myndig. Det betyder, du skal være over 18 år gammel. Enkelte steder kræver, at du er 21 år gammel. Derudover skal du have et dansk CPR-nummer, så du kan få et NemID. Du skal nemlig bruge det lille hvide nøglekort til at underskrive aftalen, der gør dit lån gyldigt.

Når du låner penge, skal du huske at vælge en månedlig ydelse, der passer til dit indkomstniveau. Nogle steder kaldes det også den månedlige minimumsbetaling. Det er altså det mindste beløb, som du hver måned skal betale tilbage til det sted, du har taget dit kreditlån. Jo flere penge du låner, desto højere er den månedlige ydelse typisk også.

Hvor et normalt lån i banken kan tage op til to uger at få godkendt, kan du med et kreditlån hos en privat låner have pengene på din konto indenfor to minutter. Der er altså tale om en væsentlig forskel.

Nogle udbydere af kreditlån vil dog også have, at du stiller noget i sikkerhed. Det bliver lånerens ejendom, såfremt du ikke kan tilbagebetale dit lån.

Gode råd

Som du kunne læse i afsnittet ovenfor, er der forskellige krav til dig som låner, afhængigt af hvor du låner penge. Derfor er det første råd, at du altid læser alle betingelserne forbundet med dit lån. Her kan du nemlig også blive klogere på de omkostninger, der er forbundet med lånet, inden du tager det.

Desuden er der på kreditlån meget høje renter. Det betyder, at hvis du låner 5000 kroner, skal du tilbagebetale de lånte penge men mere til. Du skal særligt være opmærksom på det der hedder ’fast debitorrente’ og ’ÅOP’.

Derudover bør du være opmærksom på, at der på en del kreditlån også er en oprettelse. Det er et gebyr, du skal betale, inden du låner penge. Dette gebyr kan svinge fra sted til sted, og nogle opererer helt uden.