Lån uden renter på nettet

Hvor online lån blot for nogle år siden var en lidt mystisk og ukendt størrelse, er det at låne penge på nettet i dag blevet et temmelig udbredt fænomen. Mange danskere benytter sig således af muligheden for at låne penge på nettet.

Mens mange danskere har fået øjnene op for fordelene ved at låne penge på nettet, afskrækkes andre dog endnu af de høje renter, der ofte er forbundet med online lån. Men det at låne penge på nettet behøver slet ikke at være ensbetydende med tårnhøje rentesatser. Faktisk kan du låne helt rentefrit online. Det kan du læse mere om her.

Hvad er et rentefrit lån?

Et rentefrit lån er et lån, hvor du som låneudbyder er fritaget fra at betale renter af det pågældende lån. Ofte vil en låneaftale om et rentefrit lån indebære en tidsfrist eller en given periode, hvori lånet vil være rentefrit. Det betyder, at lånet kun er rentefrit, hvis man tilbagebetaler sin gæld inden for denne givne periode.

Som oftest er disse rentefri lån relativt kortsigtede. Den rentefri periode vil meget ofte være omkring 2 uger, en måned eller to måneder. Et kortsigtet lån kan være en fordel i den forstand, at man dels hurtigere bliver gældfri, og at man dels nemmere kan overskue tilbagebetalingsperioden og medregne det månedlige tilbagebetalingsbeløb i sit månedlige budget.

Mange online lån er meget kortsigtede – også dem, der ikke er rentefri. Men et meget kortsigtet lån kan for nogle også være en ulempe, fordi det dels gør, at den månedlige ydelse vil være højere og derfor vil gribe mere ind i dit økonomiske råderum i den periode, låneaftalen løber over. Afhængigt af hvor stort et beløb man låner, kan det også ganske enkelt være svært at nå og tilbagebetale det låne beløb på den korte tid.

Rentefri lån er eftertragtede, fordi de typisk er en billigere løsning end andre online lån. Det betyder ikke, at de er helt gratis at optage, men ikke desto mindre er de som regel billigere. Det kan du læse mere om senere.

Hvad er en rente?

For helt at kunne forstå, hvad et rentefrit lån er, er det naturligvis centralt at forstå, hvad en rente er, og hvordan renter normalt kan influere prisen på et lån. Kort sagt koster det penge at låne penge. Når man låner penge hos en hvilken som helst låneudbyder, er det en service, man benytter sig af, eller et produkt man køber, og det koster naturligvis penge. En rente er således en månedlig procentvis ydelse, som man betaler til udbyderen af lånet som betaling for lånet. Som hovedregel betaler man renter, når man optager et lån, uanset hvilket lån man optager, og hvor man optager det.

Når renten er en procentvis ydelse, betyder det, at der vil være tale om en procentdel af det samlede beløb, du låner af låneudbyderen, og som går til betaling til udbyderen. Det er altså en sum, du skal betale oven i det givne beløb, som du har lånt, og som du naturligvis skal tilbagebetale. Da renten er en procentdel af det samlede lånebeløb, vil det som hovedregel være sådan, at du samlet set skal betale mere i renter, jo mere du låner. Men hvilken procentandel der er tale om, kan også variere meget. Det er således denne variation i procentdelens størrelse, man taler om, når man siger, at et lån er dyrt eller billigt.

Når renten fungerer som betaling til låneudbyderen for at udstede lånet, kan det være oplagt at undre sig over, hvad fordelen ved at udstede lån uden renter er for udbyderen. Det er en velbegrundet undren. Det er dog vigtigt at være bevidst om, at det ikke er gratis at optage et lån, bare fordi lånet er rentefrit. Og det er heri forklaringen ligger.

Hvad skal man være opmærksom på?

Selvom du ikke skal betale renter, når du optager et lån uden renter, betyder det altså ikke, at lånet er gratis. Der vil altid være stiftelsesomkostninger og administrationsgebyrer, som man skal betale, når man optager et lån. Når der er tale om et lån uden renter, hæver udbyderen i nogle tilfælde blot disse omkostninger. På den måde bliver et lån uden renter således ikke gratis, men vil ofte alligevel være billigere end andre lånemuligheder.