Hvad er et blancolån?

Det er meget moderne at låne penge til privat forbrug. Tendensen er opstået igennem de seneste år, fordi centralbankernes renter længe har været meget lave. Lave renter sætter en dæmper på bankernes lyst til at låne penge ud. Samtidigt har der i kølvandet efter de seneste finanskriser været lovindgreb. Disse indgreb gør kreditter til en mindre attraktiv forretning for banker.

Alt dette har ført til, at andre virksomheder har taget over som lånydere ved at tilbyde mange former for forbrugslån. Et blancolån er også et forbrugslån.

Læs mere om blancolån og andre forbrugslån her.

Hurtige penge, meget ukompliceret

Hvem der har fundet på navnet ”blanco” er lidt uvis. Men reklamefolk elsker bare ord, som sætter sig fast i hukommelsen. Blanco er spansk eller italiensk for ”hvid”. Ordet bliver også brugt i betydningen af ”blank”. Måske har man valgt ordet, fordi der aldrig kræves sikkerhed ved blancolån. Det felt, hvor der ellers ville stå ”sikkerhed” i ansøgningen, er altså blankt.

Uanset hvad, blancolån er ligesom andre former for forbrugslån meget ukomplicerede. Ingen interesserer sig for, hvad du vil bruge pengene til. Forbrugslån er lån til privat forbrug. Og privat betyder her, at det ikke kommer andre ved. Så længe du holder dig indenfor lovens rammer, selvfølgelig.

Hurtig ansøgning, hurtige penge

At ansøge om et blancolån tager kun et par minutter. Der kræves hverken lønsedler, garantier eller sikkerheder. Du skal være bosat i Danmark, have et CPR nummer og en NEM-ID. En bankkonto har du naturligvis også brug for. Kan du opfylde disse få betingelser, er der intet i vejen for, at du kan få et blancolån.

En RKI registrering kan dog godt lægge sig på tværs. Men selv hvis du er så uheldig at være registreret i RKI, så findes der stadig muligheder.

Hvad skal du passe på med blancolån?

Så længe du bruger en af de kendte lånydere, er det absolut sikkert at tage et blancolån. Det, du skal passe på med, er dine egne økonomiske forhold. Forbrugslån er relativ dyre. Renterne for forbrugslån er altid højere en for kreditter i banken.

Det bedste og billigste forbrugslån, du kan få, er en kassekredit med din bank. Så det bør altid være det første at prøve. Hvis ikke det kan lade sig gøre, eller hvis du har allerede brugt den, så er forbrugslån en mulighed.

Det er dog vigtigt, at du overholder nogle få grundregler.

Hvornår er det ikke en god ide med et forbrugslån?

Der findes en situation, hvor du ikke skal pusle med tanken om et blancolån eller anden forbrugslån: når du lider af kronisk pengemangel. Hvis dine udgifter generelt er højere end dine indtægter, vil et lån være ligesom benzin på bålet.

Derfor er det altid vigtigt, at du har et overblik over din økonomi. Det får du ved at lave et budget. Det er et simpelt regneark, hvor du opstiller alle dine indtægter overfor alle dine udgifter. Det er en god ide med et årsbudget, altså alle indtægter og udgifter over et helt år.

Når du har overskud i budgettet, er det ok med at tage et lån. Er der underskud, så er et lån umiddelbart ikke en løsning. I så fald skal du først se på, hvilke udgifter du evt. kan spare væk, så budgettet ender i plus.

Et blancolån er fint til engangsudgifter

Et blancolån eller andet forbrugslån kan være en god løsning, når du har større enkeltudgifter, end du umiddelbart har råd til. I så fald er forbrugslån perfekte, selv om de måske koster lidt mere end banklån.

Om det er uforudsete udgifter eller en planlagt ferierejse, spiller ingen større rolle. Hele vores samfundsøkonomi bygger på, at vi låner penge til udgifter, der er større end vores kassebeholdning.

Og her er et blancolån en fin og ukompliceret løsning.