Kan man låne penge trods RKI og på kontanthjælp?
Det korte svar er ja. Der er hård konkurrence mellem de mange lånydere, der tilbyder forbrugslån. Lånyderne skal i dag kæmpe om kunderne. Lånydere vil naturligvis helst have låntagere med en sund økonomi, fast indkomst og uplettet ry. Men på grund af den hårde konkurrence er der også et marked for lån til kunder med mindre end optimal kreditværdighed.
Sådan tackler du en RKI registrering
Det er selvfølgelig altid bedst uden RKI registrering. Derfor er det en god ide at være helt sikker på, om en RKI registrering også er retsgyldig. Der findes nemlig ganske konkrete regler for, hvornår og hvordan man kan blive registreret som dårlig betaler.
Mange tror, at de er registreret i RKI, fordi en kreditor måske har truet med det. Men faktisk er det slet ikke så nemt at få nogen registreret i RKI. Sådan er reglerne:
- Skyldneren skal have accepteret sin gæld på skrift. Kun i så fald kan en kreditor få en skyldner registreret i RKI. Hvis dette er sket, vil man officielt få besked. I så fald har skyldneren også mulighed for at gøre indsigelse.
- Skyldneren er blevet dømt som dårlig betaler i retten. Hvis en kreditor har slæbt en skyldner i fogedretten, og retten har givet ham medhold, er der lovhjemmel til en RKI registrering.
Der findes kun disse to muligheder. Så hvis man er i tvivl om at være registreret i RKI, så er man det nok ikke. Hvis man er registreret, men uden at de to betingelser er opfyldt, kan man kræve at registreringen trækkes tilbage. Bevislasten ligger hos kreditoren, ikke skyldneren.
Lånydere kan forhandles med
De lånydere, der tilbyder lån trods RKI registrering, accepterer en risiko, som er større end normal. Det er derfor en god ide at komme dem i møde. Når en låntager viser, at han tager situationen seriøs, kan lånyderen tilbyde bedre betingelser. Dvs. lavere renter og gebyrer. En god måde at gøre det på er ved at lave et budget.
Et budget viser, at der er råd til et lån. Er der ikke råd, er et lån heller ingen god ide. De færreste lånydere kræver, at deres kunder laver et budget. Men det gør altid et godt indtryk, hvis en kunde gør.
Hvad med kontanthjælp?
Kontanthjælp er også en fast indkomst. Det er sådan set ikke problemet, at en låntager er på kontanthjælp. Hvis budgettet viser, at et lån godt kan afbetales med den aktuelle indkomst, så er det fint. Kontanthjælp er naturligvis ikke en stor indkomst. Derfor vil en kontanthjælpsmodtager ramme låneloftet hurtigere en med en højere indkomst.
En lånyder på kontanthjælp skal dog være opmærksom på, at et lån tæller som indkomst. Og en hvilken som helst indkomst kan modregnes kontanthjælpen. Derfor er det en god ide at inddrage sagsbehandleren. Tilbagebetalingen af lånet er en udgift. Og denne udgift er altid større end indtægten. Derfor kommer det meget an på, hvordan et lån bliver bogført i forhold til kontanthjælpen.
Lånjargon
Det er vigtigt at forstå de forskellige udtryk der følger med et lån. Her er de vigtigste:
- Renter – afregnes som regel månedligt og er i procent af lånebeløbet.
- ÅOP – Årlige Omkostninger i Procent. Det er alle omkostninger, renter og gebyrer, udtrykt som procent af lånebeløbet. De kan virke meget store, når løbetiden er kortere end et år. I så fald kan de være misvisende, uden at være ledsaget af:
- Det totale tilbagebetalingsbeløb – det er alle omkostninger, det koster at afvikle lånet, i kroner og øre. Når løbetiden er kort, er det den mest relevante oplysning.
- Løbetid – den tid der er aftalt for et lån.
Loven kræver, at de ovennævnte detaljer altid skal oplyses ved et låntilbud.