Quicklån til dig som er 18 år
Quicklån er forbrugslån. Dvs. lån til privat forbrug, hvor der ikke stilles spørgsmål om hvad du vil bruge pengene til. Forbrugslån kommer under mange betegnelser som kviklån, smartlån, hurtiglån, mobillån, sms-lån og mange flere. Der kommer også hele tiden nye navne, fordi det er et meget konkurrencepræget marked. Markedsføringens største udfordring er, at holde interessen i gang.
De fleste forbrugslån har en aldersgrænse på 20, 21, eller endda 23 år. Lovmæssigt set, kan du dog låne penge fra den dag du fylder 18. Og der findes nu også rigeligt med tilbud om quicklån til 18 årige.
Quicklån 18 år: Hvorfor egentligt en aldersgrænse?
Loven siger at du er myndig når du er fyldt 18 år. Dvs. fra den dag gælder du som voksen og er selv ansvarlig for dine beslutninger. Mange mener dog at det ikke bør gælde når det drejer sig om penge. Og det kan godt nok virke lidt kontrovers.
Du må godt køre bil, du må stemmet til folketings- og kommunale valg, du må tage til Afghanistan som soldat, men du kan ikke låne penge?
Nogle mener åbenbart at det er mere end en 18 årig kan overskue.
Er unge dårligere dårlige betalere?
Bag hvert forbrugslån står der risikovurderinger. Når finansieringsselskaber tøver med quicklån til 18 årige, så er det nok fordi mange åbenbart ikke magter at betale pengene tilbage.
Unge er ikke mest kendt for at bruge sund fornuft og tilbageholdenhed. Hvis mange lånydere sætter aldersgrænsen for forbrugslån højere, så er der nok en grund til det. Men kigger man på de officielle statistikker, så viser de et mere nuanceret billede.
I 2013 var over 100.000 unge mellem 18-29 år registreret i RKI. Men hovedparten af gælden var ikke fejlede forbrugslån, men huslån. Det tyder på at det simpelthen var for nemt for mange unge at tage et huslån.
De unge er faktisk meget bedre end deres ry
I 2019 er dette tal faldet til 50.000. På trods af, at der i dag findes langt flere hurtige forbrugslån end i 2013. Og når man kigger på fordelingen af gælden, så viser det sig at gennemsnits gælden for RKI registrerede 18 årige ligger på sølle 1500,- kroner. For de 29-årige derimod er tallet 103.000,-
Det er tydeligt at det ikke er de helt unge der er dårligst til at betale deres gæld til tiden. Det er nok også forklaringen, at der nu findes langt flere lånydere der tilbyder quicklån til 18 årige end bare for et par år siden.
Nu skal disse statistikker tages med et gran salt. De skelner nemlig ikke mellem forskellige slags gæld. Huslån, billån og forbrugslån bliver skåret over en kam i denne statistik. Men alligevel, det er tydeligt at de dårligste betalere ikke findes blandt de yngste låntagere.
Tænd for pæren, inden du låner penge
Økonomistyring er ikke raketvidenskab. Det kræver ikke mere end almindelig regnekunst på folkeskole niveau. For at se om du har råd til at tage et lån, skal du bare lave et budget. Det er et simpelt regneark, hvor du opstiller alle dine udgifter overfor alle dine indtægter.
Så trækker du udgifterne fra indtægterne og resultatet er dit rådighedsbeløb. Det er sådan set din personlige friværdi. Det er de penge du kan undvære til at tilbagebetale et lån.
Men brug hovedet! Det er ikke god økonomistyring at sætte hele dit rådighedsbeløb over styr. Der kan også komme uforudsete udgifter, som du ikke har fået med i dit budget.
Der kan naturligvis også være uforudsete indtægter. Men i det virkelige liv sker det langt mere sjældent at du får flere penge end du har regnet med. Sund økonomisk fornuft er ikke at regne med ekstra indtægter, men med ekstra udgifter. Så skal du holde en reserve til disse.
Sammenligne tilbuddene online
Der findes mange online portaler hvor du kan søge efter fx ”quicklån 18 år”. Så vil du finde websider, såkaldte portaler, hvor du bekvemt kan sammenligne tilbud fra forskellige lånydere.
Det tager lidt tid, men er en virkelig god investering. Der kan nemlig være stor forskel i betingelserne for quicklån til 18 årige. Husk at det er en ”buyer’s marked”, dvs. det er køberen, altså låntageren der sidder med de stærkeste kort. Den voldsomme konkurrence mellem lånyderne arbejder til din fordel.