Find den rigtige låneudbyder for dig og din familie

Der kan være rigtig mange grunde til, at en familie skal låne penge. Det kan være store lån til hus og bil. Det kan være lån til store begivenheder såsom bryllup. Det kan være lån til ferie eller køb af større ting til huset. Det kan også blive nødvendigt at låne penge grundet uforudsete regninger.

Lige meget hvorfor I har brug for at låne penge, er det vigtigt, at I finder den helt rigtige låneudbyder. Det er ikke altid jeres egen bank, der kan give jer de bedste muligheder indenfor lån. Derfor er det en god ide at gøre et godt forarbejde, inden I skriver under på noget.

Låneomkostninger

Låneudbydere giver ofte meget forskellige låneomkostninger, og netop derfor er denne faktor rigtig vigtig at være opmærksom på. Der er er flere omkostninger forbundet med et lån, og det er rigtig vigtigt at have alle informationer omkring dette, inden I skriver under på noget.

For det første skal du se på, hvad de årlige omkostninger for lånet er. Forkortelsen for dette er ÅOP. Hvis du ikke lige selv kan finde det korrekte tal, så spørg låneudbyderen. Dette er et tal, der er rigtig godt at have styr på, fordi under ÅOP er samtlige omkostninger regnet ind. Derfor kan du få et hurtigt overblik over, hvad lånet koster årligt. Det kan godt blive forvirrende for dig, hvis du skal sidde og finde alle omkostninger og sammensætte dem. Derfor er den årlige omkostning nemmere at have med at gøre.

Aftalen

Det er også vigtigt at nærlæse den låneaftale, du får fra de forskellige låneudbydere. Heri fremgår nemlig alle detaljer omkring lånet. Hvis du synes, det er svært at overskue og forstå det hele, kan du eventuelt alliere dig med en ven eller et familiemedlem, der er god indenfor matematik og/eller bankdetaljer.

Du kan også vælge at få hjælp fra låneudbyderen, men det er rart at snakke med en, man stoler på, når det handler om økonomi. Det er utrolig vigtigt, at du kender alle detaljer omkring låneaftalen, inden du sætter din underskrift. En af de rigtig vigtige ting er lånets løbetid. Løbetiden viser nemlig, hvor lang tid du har til at tilbagebetale lånet. Løbetiden kan variere meget fra låneudbyder til låneudbyder og har stor betydning for, hvor ”svært” det bliver for dig at tilbagebetale lånet. Jo korte løbetid, jo større beløb skal du finde hver måned.

Sammenlign lånene

For at finde det helt rigtige lån er det godt at sammenligne lånene med hinanden. Her kan du sammenlige renten, låneomkostningerne samt låneaftalen. Der er to måder, du kan sammenligne lån. Du kan enten selv indhente låneaftaler fra de låneudbydere, du kender, og så sammenligne dem.

Du kan også vælge at benytte dig af en online lånesammenligning. Her vil du meget hurtigt få et overblik over de forskellige lån og kan derefter nærlæse mere omkring de lån, du finder relevante. Der er flere hjemmesider, der tilbyder lånesammenligning, og du kan med fordel afprøve forskellige hjemmesider.

Online lånesammenligning

På lånesammenlignings hjemmesiderne vil du typisk skulle indtaste det beløb, du gerne vil låne, og din alder. Grunden til, at du skal indtaste din alder, er, at der eksempelvis er flere låneudbydere, der har strengere låneaftaler, eller måske slet ikke vil låne penge til unge under 18 eller 25. Når du har indtastet dine oplysninger, vil hjemmesiden give dig en liste, hvor du kan få et hurtigt overblik over lånet.

Her vil du se det mulige lånebeløb. Dette kunne eksempelvis være 8000 kroner til 80.000 kroner. Herefter vil du se renten, som eksempelvis kunne være på 3,37%, men også på hele 96% og endnu højere. Det kan blive meget dyrt for dig at optage et lån med en høj rente. Herefter kan du se minimums alderen, som låneudbyderen vil låne til. Til sidst vil du se løbetiden eller afbetalingsperioden. Den kunne eksempelvis hedde 12 måneder. Den kan også hedde 3 – 24 måneder, hvilket betyder, at det kan variere mellem dette tal, alt efter aftalerne omkring lånet.

Når du ser et lån, du finder interessant

Når du har fundet et eller flere lån, du finder interessant, skal du til at nærlæse alle detaljer omkring lånet. Det kan tage lang tid og føles som en meget kedelig opgave, men du vil takke dig selv for det. Det kan nemlig få meget store betydninger for din økonomi, hvis du får skrevet under på et lån, der er alt for dyrt for dig. Så kan du hurtigt komme ind i en rigtig ond cirkel, fordi du er nødt til at optage et nyt lån hos en anden låneudbyder for at afbetale det første lån.

Derfor er det meget vigtigt, at du kigger på din økonomi og finder ud af, hvilket lån der er realistisk. Husk på, at låneudbyderne har en forretning. De låner dig ikke penge bare for at hjælpe dig. De låner dig penge, fordi de tjener penge på det.